Lepistes Hastalıkları

lepistes hastalıkları

Balık hastalıkları ile uğraşmak her balık sahibi için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bununla birlikte, lepistesler için birçok tedavi ve sağlıklı kalmalarına, aktif ve üretken bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilecek bazı önlemler vardır.

Hasta bir balığı iyileştirmek, sağlıklı balıklarda hastalıkları önlemekten çok daha zordur.

Bu makalemizde yaygın lepistes hastalıkları, nedenleri ve tedavilerini paylaşacağız.

Hastalığı Önleme

Lepisteslerde hastalıkları önlemenin birçok yolu vardır.

Suyunuzu her zaman temiz ve yeterli bir sıcaklıkta tutmalısınız. Bu, düzenli depo bakımını içerir ve düzenli kısmi su değişiklikleri yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Akvaryumunuzu günlük olarak kontrol etmelisiniz. Bunu yaparken, herhangi bir ölü balık görürseniz, hastalığı önlemek için bunları hemen akvaryumunuzdan çıkarmanız gerekir.

Kontrolünüzü yaparken hasta bir balık görürseniz; onu ayrı bir akvaryumda karantinaya alıp onunla etkileşimdeki diğer balıkları da gözlemlemelisiniz.

Tüm bu önlemler, akvaryumunuzun gelişmesini ve balıklarınızın olabildiğince sağlıklı olmasını sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Akvaryumdaki Stresi Azaltın

Çoğu insan muhtemelen stresin yalnızca bir insan hastalığı olduğunu düşünebilir ancak stresin lepistesler üzerinde de büyük bir etkisi vardır.

Stres, lepistesin zayıflatarak onu aşağıda listelediğimiz hastalıklara karşı çok daha duyarlı hale getirebilir.

Lepistesin stresini azaltmanın en iyi yolu, ona saklanacağı ve keşfedeceği yerler sağlamaktır. Akvaryumunuza ağaç kökleri veya yapraklar gibi diğer şeylerin yanı sıra bol miktarda canlı bitki dahil ederseniz lepistesler kendilerini doğal ortamlarında zannedeceklerdir.

Ayrıca soğuk veya dengesiz su sıcaklıklarına sahip bir akvaryum, lepisteslerin hastalanmasına neden olabilecek büyük bir faktördür.

Yaygın Lepistes Hastalıkları ve Tedavisi

Balığınızı evde tedavi edebilecek malzemeleriniz varsa, lepisteslerin kaptığı çeşitli hastalıkları iyileştirmek daha kolay olacaktır.

Lepistesler için ölümle sonuçlanabilecek yaygın hastalıklar ve tedavi yöntemleri şunlardır:

Kadife Hastalığı

Kadife hastalığı genellikle erken fark edilmesi zor bir hastalıktır.

Balığın derisinde küçük noktalar halinde görülür. Son derece küçük ve görülmesi zordur. Balıklarınızı oldukça yakından inceleyip kontrol etmeniz gerekir.

Bu hastalıkla ilgili diğer bir büyük sorun, çok hızlı yayılmasıdır. Fark edilmesi de zor olduğundan ölümlere neden olabilmektedir.

Kadife hastalığı için en iyi tedavi Seachem Cupramine isimli dış parazit ilacıdır. Ancak bu ilacın akvaryumunuzdaki salyangoz veya karides gibi şeyleri öldürebileceğini de unutmamalısınız.

Bu hastalık ile baş etmenin bir başka iyi yolu da akvaryum ışıklarını kapalı tutmaktır. İyileşmeye yardımcı olacak bir eylemdir.

Balıklarınız iyileşiyorsa, çok sık su değişimi yapmanız önemlidir.

Beyaz Benek Hastalığı

Bu, balık yetiştiren hemen herkesin oldukça iyi bildiği klasik hastalıklardan biridir. Uygun tedaviyi sağladığınız ve bu hastalığı zamanında fark ettiğiniz sürece, bu genellikle lepisteslerinizin ölümüyle sonuçlanan bir hastalık değildir.

Balığınıza bu hastalık bulaşmışsa üzerinde beyaz benekler görürsünüz. Balığınızın tuhaf davrandığını fark edebilirsiniz. Ayrıca balığınızda iştahsızlığa da neden olacaktır.

Beyaz benek hastalığını iyileştirmek için:

  • Suyun sıcaklığını kademeli olarak artırmaya başlayın – hedefiniz yaklaşık 26,5 derece olmalıdır.
  • Kullanım talimatlarına uygun bir ilaç kullanın. Özellikle Seachem Paraguard isimli parazit ilacı son derece etkilidir.
  • Akvaryumunuza akvaryum tuzu koyun. Bunun sadece enfekte olan karantina akvaryumuna değil, her iki akvaryuma da eklenmesi gerekebilir.
  • Sık sık su değişimi yapın.

Bu önlemlerle balıklarınızdaki beyaz lekeleri azaltacak ve daha sağlıklı hissetmelerini sağlayacaksınız. Bu işlemler genellikle yaklaşık bir hafta sürebilir.

Yüzgeç Çürümesi ve Kuyruk Erimesi

Yüzgeçleri çürüyen bir lepistes görürseniz, bunun nedeni bakteriyel bir enfeksiyondur. Bunun teşhis edilmesi zor olabilir çünkü bazen sorun diğer faktörlerin yanı sıra kötü sudan kaynaklanır.

Yapılacak ilk şey, hasta balığı karantinaya almaktır. Diğer balıkları etkilememek için onu ayrı bir karantina akvaryumuna almalısınız.

Sonrasında balığınıza bir antibiyotik veya Seachem Paraguard isimli parazit ilacını verebilirsiniz.

Ancak balığınızda mantar veya amonyak yanıkları nedeniyle bu sorun varsa farklı bir ilaca ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle ilaç kullanımından önce bir veterinere danışmalısınız.

Şişmiş Solungaçlar

Bu, çoğunlukla amonyaktan kaynaklanan bir semptomdur. Amonyak oynanacak bir kimyasal değildir ve lepisteslerin su yüzeyinde hava almaya çalışmasına neden olabilir. Üstelik doğru miktarlarda kullanılmadığında ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Bu hastalığın nedeni genellikle balık atıkları gibi şeyler olduğundan, bu hastalıkla savaşmak için akvaryumunuzu düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.

Balığınızın nefes nefese kaldığını görürseniz bu, akvaryum su kalitesinin kötü olduğuna dair olası bir işarettir. Su değişimi ve ardından hemen bir amonyak testi yapmalısınız.

Kırmızı Kan Lekesi

Bu, kolayca görülebilmesi nedeniyle tespit edilmesi oldukça kolay bir hastalıktır.

Kırmızı kan lekelerinin nedeni neredeyse her zaman yeni bir akvaryumdan kaynaklanır.

Bakteriler balık akvaryumlarında görünmeden yaşarlar. Çok fazla balığı çok erken akvaryuma sokarsanız, faydalı bakterilerin çalışmasına ve tüm bu balıklar için sağlıklı bir ortam yaratmasına izin vermezsiniz.

Bir ay veya daha kısa bir süre içinde akvaryuma balık ekliyorsanız, zehirlenme nedeniyle kırmızı kan lekeleri gibi bir sorunla karşılaşmanız muhtemeldir.

Lepistes Hastalığı (Protozoan)

Lepistes hastalığı, diğer balıkların aksine hemen hemen her zaman lepistesleri etkilediği için bu şekilde adlandırılır.

Bu lepistesleri etkileyen bir parazittir. Başlangıçta, parazit lepistesin kan dolaşımına girmeye çalışır ve bu da en kötü sorunların ortaya çıkabileceği yerdir.

Akvaryumunuzdaki su kalitesini yüksek tutmak için yeterince sık su değişimleri yapmalısınız.

Lepistes hastalığını tedavi etmek için yapmanız gereken ilk şey, akvaryumunuzdaki suyu ısıtmaya başlamaktır. Bu, suyu dengeleyecek ve başka sorunların ortaya çıkmasını önleyecektir.

Bundan sonra  Malahit Yeşili ilacını kullanabilirsiniz. Hastalık güçlüyse ve zaten lepistesin kan dolaşımının içindeyse Seachem Cupramine parazit ilacını kullanmanız gerekebilir.

Columnaris ve Ağız Mantarı

Adında mantar olmasına rağmen, bu aslında bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığı balığınızın ağız bölgesinde fark edebilirsiniz. Balığın ağzında büyük beyaz bir alan oluşacaktır.

Belirti olarak, balıklarınız muhtemelen kafası karışmış gibi yüzmekte zorlanacaklar ve daha az yem yemeye başlayacaklardır.

Düzenli akvaryum kontrolleri yapmanız gerekir çünkü bu hastalık kontrol edilmezse ölümcül olabilir. Genellikle dişi lepisteslerde görülürken, nadiren erkekleri de etkileyebilir. Bu tür bir durumda, akvaryumunuzdaki tüm balık popülasyonunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olabilirsiniz.

Erken teşhis büyük bir önem taşır.

Ağız mantarını iyileştirmek için kullanılan kimyasallardan biri Formalin’dir. Balık sahipleri Formalin kullanılmıyorsa, muhtemelen balıklarını iyileştirmek akvaryum tuzu kullanırlar. Fakat unutulmamalıdır ki, tuz ekliyor olmanız, su değiştirmeyi bırakacağınız anlamına gelmez.

Balığınızı bu hastalıktan kurtardıktan sonra yapabileceğiniz en iyi şey onları sağlıklı bir akvaryum ortamında tutmaktır. 

Şişkinlik

Balığınızın şişkin görünmesine neden olan bir hastalıktır. Şişmiş balığın yüzmesinde problemleri olacaktır ve içinde enfekte böbrek gibi başka problemleri olabilir.

Bu hastalığı önlemek için çok dikkatli olmalısınız çünkü bir kez gördüğünüzde, muhtemelen ona karşı herhangi bir çare bulamayacak kadar geç kalmış olabilirsiniz.

Balığınızı stresten uzak tutmalısınız. Ayrıca düzenli bakım ve suyun kirli olmadığından emin olmanız da bu hastalıkla savaşmanın en iyi yoludur.

Gözlerin Dışarı Çıkması

Bu belirtiye sahip bir balık için savaşmaya çalışmak kaybedilen bir savaş haline gelebilir.

Şişkinlik gibi bu makaledeki bazı hastalıklar ya da sadece akvaryumunuzun kötü kalitede kirli su içerdiği bir durum balığınızın gözlerinin dışarı fırlamasına neden olabilir. Gözlerinin patlaması balığınızın kör olmasına neden olabilir.

Yüzme Mesane Bozukluğu

Mesane, balığın yüzdürme kabiliyetini kontrol etmeye yardımcı olur, bu nedenle kontrolden çıkmış bir balık görürseniz, garip açılarda süzüldüğünü ve hatta sebepsiz yere ters döndüğünü görürseniz sebebi bu hastalık olabilir.

Amonyak da bu soruna neden olabilir, ancak genellikle sorun bir balığı sığ bir akvaryumdan derin bir su akvaryumuna taşımaktır.

Viral Hemorajik Septisemi

Bu, lepistesleri etkileyen viral bir hastalıktır. Viral hemorajik septisemi belirtileri şunlardır:

  • Ülserler veya yaralar
  • Lezyonlar
  • Çürüyen yüzgeçler
  • Büyümüş gözler
  • İştah kaybı
  • Daha koyu görünen vücut

Hemorajik septiseminin meydana geldiğini düşündüğünüz bir durumda en iyi tedavi Furan 2 ilacıdır.

Bunun gibi bir virüsle uğraştıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey, akvaryum suyunu çok sık değiştirmektir. 

Gill Solucanı

Burada hastalığın nedeni, bir solucanın balığa saldırması ve solungaçlarda sorunlara neden olmasıdır.

Solungaçlarında bir miktar kanama görülebilir ve balık yüzeyde nefesi kesilmiş gibi görünür. Balıklarınız akvaryumun dibinde de toplanıyor olabilir.

Bu hastalık ilerledikçe balıkları bir arada tutmak ölümcüldür ve çok ileri giderse balığı kurtarma şansınız kalmaz. Bu nedenle hasta olan balığı karantina akvaryumuna ayırmalısınız.

İç Solucanı

Bu solucan aslında bazen lepisteslerde bulunabilen bir parazittir. Genelde bu, dış mekan popülasyonlarında iç mekanlarda olduğundan çok daha sık görülür.

Balıklarınızı sağlıklı yaşayabilecekleri bir duruma geri döndürmek için çok sık su değişikliği yapmanız gerekecektir. Ayrıca Levamisole olarak bilinen özel bir ilaç almanız gerekecektir.

Vücut veya Başta Delik

Genel olarak, oldukça nadir görülen bir hastalıktır. İştahsızlık ve balığınızdan çıkan ince beyaz dışkı görürseniz, bu hastalık ile karşılaşmış olabilirsiniz.

Balığınız iştahsızlık nedeniyle yemiyorsa, bu hastalık için yiyecek yoluyla ilaç almanız gerekecektir. Böyle bir durumda suya metronidazol olarak bilinen ilaçtan koymanız gerekir. 

Omurga Eğriliği (Skolyoz)

Skolyoz, temelde insanlarda olduğu gibi balıklarda da aynıdır, omurganın doğal olmayan bükülmesidir. Genellikle bu, bir balığın yetiştirilme şekli veya kendi genetiği nedeniyle olur.

Akvaryumunuzu mükemmel durumda tutmak, lepistesleri sağlıklı tutmanın en iyi yoludur. Balıklarınız için düzenli su değişiklikleri yapmanız çok önemlidir.

Balığınızın görünümünü ve davranışını gerçekten fark etmek ve balıklarınızın hasta olduğuna dair size ipucu verebilecek anormallikleri kontrol etmek için onları sık sık kontrol etmelisiniz.