Mono Monodactylus argenteus adı ile bahsedilen balık dilimize mono balığı olarak geçmiştir.
Genel tip olarak Mono balığı arka kısmından ön kısmına doğru açılan sarı renktedir. Orta kısmına gelindiğinde ise gümüş rengi hakim olur. Ön tarafı süsleyen iki dikey siyah şerit vardır. Bunlardan biri gözün içinden ve diğeri solungaçtan geçer.
Mono balığı acı su balığıdır. Acı su ise ne tatlı sudur ne de deniz suyu gibi çok tuzlu sudur. Hepsi büyük, çekici desenli ve çok dayanıklıdır. Hemen hemen her acı su akvaryumda bu türlerden en az biri bulunur. Bir ay içerisinde akvaryumda yaklaşık 6 inç (15 cm) kadar büyüyebilir. Tabii ki uygun bakım şartları önemlidir.
Tarihi ve diğer isimleri
Mono Monodactylus argenteus, yani Mono balığı 1758 yılında Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. Mono Balığı çok geniş bir dağılıma sahiptir. Kızıldeniz’de, Avustralya kıyılarında, Doğu Afrika’da ve Güneydoğu Asya’da bile bulunurlar. Mono Balığı, IUCN Kırmızı Listesinde yer almamaktadır. Bu balığın yaygın olarak bildiği diğer isimler Silver Moony, Silver Moonfish, Moonfish, Silver Batfish, Diamond Moonfish, Diamondfish, Fingerfish, Kitefish, Singapore Angelfish, Moony, Moonyfish ve Malayan Angel’dır.
Bakımı kolay mıdır?
Bu balıkları başarılı bir şekilde beslemek için çok fazla deneyime ihtiyaç vardır. Ancak deneyimli bir akvaryum uzmanı için özel bir sorun bakım etmezler. Balıklar yaşlandıkça su koşullarını başarılı bir şekilde değiştirmek zor olabilir.
İyi boyutlu bir akvaryuma ek olarak, diğer tek gereksinimleri temiz ve iyi filtrelenmiş sudur.
Mono nasıl beslenir?
Bu zorluğa hazırsanız, bu balıkların beslenmesi kolaydır ve çeşitli yiyecekler yerler. Vahşi doğada çeşitli bitki maddeleri, döküntüler ve böceklerle beslenirler. Akvaryumda kurutulmuş yiyecekler yeseler de, gerçekten de tuzlu su karidesi veya kan kurdu gibi taze veya dondurulmuş gıdalardan oluşan çeşitli bir diyetle beslenmeleri gerekir. Ayrıca yosun, beyazlatılmış marul ve ıspanak ve haşlanmış bezelye gibi bazı bitkisel maddeler de tüketebilirler.
Mono balığı akvaryum temizliği
Bazı Mono Balıkları, saf tatlı suda bir süre hayatta kalacaktır, ancak bunlar gerçekten de acı su balığıdır. Bu balıklar aynı zamanda açgözlü, hızlı büyüyen canlılardır ve çok fazla atık üretirler. Kaliteli su koşullarına ihtiyaçları vardır ve bu nedenle güçlü bir filtre gereklidir. Tankları haftada bir temizlenmeli ve en az % 30 su değişimi yapılmalıdır.
Mono balığı akvaryumu nasıl olmalı?
Alt tabaka için ince çakıl veya kum kullanın. Tanktaki oksijen seviyesini yüksek tutmak için yüksek verimli bir taban altı filtresi iyi çalışacaktır. Etkili bir filtre, bu agresif, dağınık balıklar için iyi olacaktır. Mono balıklarının bol miktarda yüzme alanına ve tahta parçasına ihtiyacı vardır. Dallar ve kökler ile iyi bir dekora sahip bir akvaryum oluşturabilirsiniz. Bu da Mono balıkların eğlenebileceği bir alan oluşturur.
Mono balığı davranışları
Nispeten barışçıl balıklardır, ancak safları içinde kavga ederler. Saldırganlığı yayacak yer olmadığı için çiftler halinde ve hatta üçlüler halinde gezerler. Bu balıklar, aralarında bir hiyerarşi geliştirir, en büyük balık daha baskındır ve önce beslenir.
Canlı ve çılgınlardırlar. Küçük balıkları ve karidesleri yiyebilirler. Büyük veya agresif balıklar tarafından kolayca egale edilirler. Bu nedenle, tank arkadaşlarının hiçbirinin Mono’lardan çok daha büyük olmayacağından emin olunması gerekir.
Hangi balıkla beslenmez?
Monoları ve tatlı su Melek Balığını asla aynı akvaryuma dahil etmeyin.
Melek balıklarının alt yüzgecinin önünde iki “duy” vardır. Monolar doğal olarak birbirlerini temizler ve bir melek balığı gördüklerinde, duyları onlardan temizlemeye çalışırlar. Mono’nun Melek Balığının da Mono balığı olduğunu düşündüğü ve algılayıcılarının orada olması gerektiğini anlamadığı düşünülebilir.
Cinsiyet Ayrımı
Cinsiyet farklılıkları kolay kolay anlaşılamamaktadır. Bu nedenle yetiştiriciliği ve dağıtıcılığı da oldukça zordur.
Sağlık İpuçları
Mono balıkları sağlıklı bir akvaryum içerisinde kolay kolay hasta olmazlar. Bununla birlikte, sağlık sorunları veya hastalıklarla uğraşmak zorunda kalmayacağınızın garantisi elbette yoktur. Akvaryumunuza eklediğiniz herhangi bir şey, hastalık getirebilir. Sadece diğer balıklar değil, bitkiler, alt tabaka ve süslemeler bakterileri barındırabilir. Dengeyi bozmamak için, çok dikkatli olun ve kurulu bir tanka eklediğiniz her şeyi uygun şekilde temizlediğinizden veya karantinaya aldığınızdan emin olun.
Mono balığı ile ilgili iyi bir şey ise dayanıklılıkları nedeniyle bir hastalık salgınını erken bir aşamada ele alırsanız, kayıpların genellikle bir veya birkaç balıkla sınırlı olabilmesidir. Daha hassas balık türlerini beslerken, ilk uyarı işaretleri fark edilmeden önce tüm balıkların enfekte olması yaygındır. Ancak mono balığında bu sadece bir kaç balık ile sınırlı olabilir. O nedenle akvaryumunuzu iyi gözlemleyiniz. Hastalığı proaktif olarak önlemenin en iyi yolu, Mono balığınızı uygun ortamı sağlamak ve onlara dengeli bir diyet vermektir. Doğal yaşam alanlarına ne kadar yakınsa, balıkların daha az stresli olması onları daha sağlıklı ve mutlu hale getirir. Stresli bir balığın hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.