Lepistesler, akvaryum içindeki doğrudan çarpışmalar veya vücut kısımlarını kemiren zorba bir akvaryum arkadaşı nedeniyle yüzgeçler, pullar ve kuyruklar gibi dış organları kaybederler. Bununla birlikte, bu, bakteriyel enfeksiyonlara ikincil olarak yüzgeç çürümesi ve pul dökülmesi gibi altta yatan bir hastalık nedeniyle de olabilir.
Lepistesler Kuyruk, Pul ve Yüzgeç gibi Temel Organlarını Neden Kaybeder?
Lepisteslerin pullarını dökmeleri beklenmez. Kuyrukları ya da yüzgeçlerini kaybetmeleri de normal değildir. Ne yazık ki, lepistesler bu hayati organları kaybedebilirler. Bu, endişe uyandıran bir durumdur. Balıklar korunmak için büyük ölçüde pullarına güvenirler. Ayrıca yüzgeçlerini ve kuyruklarını düzgün bir şekilde yüzmek için kullanırlar.
Bu organların yokluğu lepistesinizi zayıflatır ve onu yırtıcılardan, hastalıklardan ve saldırılara karşı savunmasız bırakır. Lepistesinizin pulları, yüzgeçleri veya kuyruğu kaybolduysa, en olası durumlar şunlardır:
Doğrudan Hasar
Balıklar, akvaryumlarındaki nesnelere çarparak veya sürtünerek dış organlarını kaybedebilirler. Buna kayalar, saksılar, bitkiler ve karşılaştıkları diğer keskin kenarlı süslemeler dahildir. Bazen, bu çarpışmalar yıpranmış yüzgeçlere ve bölünmüş kuyruklara neden olur.
Diğer durumlarda, lepistesler yüzgeçlerinin, kuyruklarının ve pullarının tüm bölümlerini kaybedebilir. Balıklarınızın geri kalanının görünümünü de kontrol etmelisiniz.
Birden fazla balık dış organlarını kaybetmişse, sebebi büyük ihtimalle akvaryumun içinde olan keskin nesneler olabilir.
Saldırgan Akvaryum Balıkları
Saldırgan balıklar, pul, yüzgeç ve kuyruk kaybı söz konusu olduğunda fiziksel hasar kadar yaygındır.
Lepistesleriniz ve akvaryumdaki diğer balıklar arasındaki çatışmalar artarsa, lepistesler sonunda pullarını kaybedebilir. Bir süre akvaryumunuzun yanında gözlem yapın ve lepisteslerinizin arkadaşlarıyla nasıl etkileşime girdiğini izleyin. Bazen saldırganlık, erkek lepisteslerin kendi aralarında da ortaya çıkabilir.
Lepistes kuyruk erimesi
Hastalık
Akvaryumda keskin cisimler, düzensiz yüzme ve şiddetli çatışmalar olmadığında, lepisteslerinizin bir hastalığa yakalanma olasılığını göz önünde bulundurmalısınız. Teşhis, etkilenen organa bağlı olacaktır:
Yüzgeç ve Kuyruk Hastalıkları
Yüzgeçler ve kuyruk düşüyorsa, bunun en olası nedeni yüzgeç erimesidir. Vibrio bakterileri ve mantar enfeksiyonlarına atfedilen yüzgeç çürümesi, enfekte organın kenarlarının renginin değişmesiyle başlar. Zamanla, hastalık yüzgeçlerin küçük kısımlarını tüketerek düşmelerine neden olur.
Tedavi edilmezse, yüzgeç erimesi tüm organı yok edebilir. Veterinerler genellikle yüzgeç çürümesini düşük su kalitesine ve dalgalanan sıcaklıklara bağlar. Akvaryumunuzda yüzgeç çürümesi olmasa bile, daha fazla hasarı önlemek için onu tedavi etmelisiniz.
Akvaryum ısıtıcı tavsiyeleri ve TDS metre tavsiye yazılarımızda akvaryumunuzda sabit bir sıcaklık ve kimyada tutmak için kullanışlı araçlar bulabilirsinz.
-
İndirimdeki ürünTongfenglh TDS metre (0-9999ppm aralık)Orijinal fiyat: 6.65$.4.99$Şu andaki fiyat: 4.99$.
-
İndirimdeki ürün3lü set: TDS metre + pHmetre + pH düzenleme kitiOrijinal fiyat: 17.37$.9.61$Şu andaki fiyat: 9.61$.
-
İndirimdeki ürünZHIYANG Göstergeli Dalgıç Isıtıcı (300/500/800/1000W)Orijinal fiyat: 33.04$.27.75$Şu andaki fiyat: 27.75$.
-
SunSun Göstergeli Akvaryum Isıtıcısı (Kolay Kullanım, Hassas Ölçüm)29.96$
Bakteriyel Hastalıklar
Lepistesinizin pulları düşerse, olası bir suçlu bakterilerin neden olduğu bir hastalık olan pul dökme hastalığıdır.
Hastalık, zor soluma gibi ek semptomlar oluşturabilir. Diğer bakteriler de benzer semptomlara sahip rahatsızlıklara neden olabileceğinden, lepistesinizde pul dökülme hastalığı olduğu sonucuna varmadan önce balığı muayene etmesi için bir veterinere göstermelisiniz.
Lepistes kuyruk erimesi tedavisi
Balıklar insanlar gibi değildir. Bu canlılar için yüzgeçleri, kuyrukları ve pulları kaybetmek bir uzvunu kaybetmek ile kıyaslanamaz. Bu yüzden her zaman belirti göstermezler. Bazı durumlarda lepistes balığı hiçbir şey olmamış gibi yüzebilir.
Bununla birlikte, hayati organlarını kaybetmiş bir lepistesin hızla tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, lepistes ileride daha fazla zarar görebilir. Örneğin, akvaryum arkadaşları tarafından yaralanabilir. Bunu önlemek için aşağıdakileri göz önünde bulundurmanız önerilmektedir:
Doğal İyileşmeye İzin Verin
Lepistesler, yüzgeçlerini, kuyruklarını ve pullarını kaybetmeye her zaman sıkıntıyla tepki vermezler çünkü tekrar büyüyebilirler. Süre, balığın sağlığına, yaşına ve hasarın boyutuna bağlı olarak değişecektir. Ancak çoğu durumda, bir lepistes bu organları birkaç hafta içinde yeniden büyütebilir.
Bu organların yokluğu, bir lepistesin sudaki hareketleri üzerindeki kontrolünü zayıflatabilir. Ancak bu her balık için geçerli değildir.
Bazı balıklar, yüzgeçleri ve kuyrukları olmadan da ustaca yüzebilir. Yine de, bazı durumlarda balıkların yenilenmiş yüzgeçlerle orijinal organlarda olduğu kadar hızlı ve güçlü yüzemedikleri unutulmamalıdır.
Yeniden büyüyecek olsalar da, orijinal renklerini geri kazanacaklarının garantisi yoktur. Her iki durumda da lepistesin kendi kendine iyileşip iyileşmediğini görmek için birkaç hafta beklemeniz önerilir. İyileşme aşamalarını kıyaslamak için fotoğraf da çekebilirsiniz.
Dökülme Tedavileri
Yüzgeç erimesini tedavi etmek için, genellikle düşük su kalitesi olan temel nedeni ele almalısınız. Kısmi su değişimlerini daha sık yapmanızı tavsiye edilir. Suyunuzun %20-30’unu haftalık olarak değiştirin. Bir süre sonra %10-20’ye kadar düşürebilirsiniz.
Lepistes pulu dökülmesini menekşe K ve Biomisin ve sülfanilamid gibi antibiyotikler kullanarak tedavi edebilirsiniz. Bununla birlikte, bu hastalığa sahip balıkları yalnızca erken evrelerde tedavi edebilirsiniz. Hastalığın belirli bir eşiğin ötesine geçmesine izin verirseniz, tedavi edilemez hale gelecektir.
Yine de, yanlış antibiyotikler antibiyotik direnci oluşturabileceğinden bir veterinere danışmanız önerilir.
Daha Fazla Hasarı Önleyin
Lepisteslerinize zarar verebilecek nesneleri ve bitkileri akvaryumdan çıkarmak en iyisidir. Bir nesnenin tehlikeli olup olmadığını belirleyemiyorsanız, üzerine bir çift külotlu çorap geçirin. Külotlu çorap takılıp yırtılırsa, lepistesleriniz de benzer bir akıbete uğrayacaktır.
Lepisteslerin taşınmasıyla ilgili olarak, ince ağlı ve daha küçük delikli ağlar kullanmalısınız. Kalın gözenekli ve büyük delikli ağlar balıklara zarar vererek pullarına zarar verir.
Doğru Akvaryum Arkadaşlarını Seçin
Lepisteslerinizi, barış içinde bir arada yaşayabilecekleri Asbora balığı ve Beta gibi balıklarla birlikte tutabilirsiniz. Akvaryum arkadaşlarına baskı yapabilen ve onlara zarar verebilecek Oscar, Afrika çiklitleri ve Flowerhorn balıkları gibi türlerden kaçınmalısınız.
Genel olarak, lepisteslerinizi yakalayabilecek ve bu sırada yüzgeçlerini ısırabilecek hızlı yüzücülerden kaçınmanız en iyisi olacaktır. Hangi akvaryum balığının lepistesinize zarar verdiğini gözlemleyip onu ayrı bir akvaryuma taşımalısınız.
Lepisteslerinizi Düzgün Besleyin
Yüzgeçlerini, kuyruğunu veya pullarını kaybetmiş bir lepistes, yüksek kaliteli yemeklerden oluşan dengeli bir diyete ihtiyaç duyar. Buna tuzlu su karidesi, pullar, daphnia ve kan kurdu dahildir. İyi beslenmiş bir lepistes, yüzgeç çürümesi gibi hastalıklarda daha hızlı iyileşir, organlarını daha hızlı yenileyebilir. Lepisteslerinizi günde iki kez besleyebilirsiniz.
Balığınızın düzenli beslendiğinden emin olmak için otomatik yemleme makinesi tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.
-
İndirimdeki ürünHOPAR Otomatik Yemleme CihazıOrijinal fiyat: 22.00$.14.52$Şu andaki fiyat: 14.52$.
-
İndirimdeki ürünSMART Otomatik Yemleme MakinesiOrijinal fiyat: 12.08$.10.00$Şu andaki fiyat: 10.00$.
Akvaryum Tuzu
Akvaryum tuzunun çeşitli kullanımları vardır. Kayıp yüzgeçler, kuyruklar ve pullar söz konusu olduğunda tuz, çoğunlukla bir yaralanma nedeniyle kaybedilen organlar yeniden büyümeden önce enfeksiyonların yerleşmesini önleyecektir.
Bunu kullanmak için hasta lepistesleri barındıracak bir hastane akvaryumu oluşturmalısınız. Ardından, her 4 lt suya bir çorba kaşığı akvaryum tuzu dökün. Lepistesinizin daha fazla zarar görmemesi için bu oranın korunması önemlidir.
Sonuç
Vücudunun bazı kısımlarını kaybetmiş bir lepistes balığına tanık olmak oldukça yaygındır. Çoğu durumda pullar, yüzgeçler ve kuyruklar gibi dış organlar doğrudan zarar görür. Bu, örneğin balık süslemelerle çarpıştığında olabilir. Diğer bir durum da zarar veren bir akvaryum arkadaşı olabilir.
Ancak, bu seçenekleri göz ardı ettiyseniz, yüzgeç çürümesine ve pul pul dökülme hastalıklarına neden olabilecek bakteriyel enfeksiyonları göz önünde bulundurmalısınız. Bu noktada balığınızı karantinaya almalı, antibakteriyel ve tuzla tedavi etmelisiniz. Doğru tedaviyi uygulamanız için bir veterinere danışmanız da gereklidir.