Shubunkin japon balıkları, hemen hemen her zaman benekli veya alacalı renk desenine sahip güzel balıklardır. Bununla birlikte, görünüşünü benzersiz kılan, yabani patiska desenleri değil, mavi rengidir. Mavi, japon balıklarında oldukça nadir bulunan bir renktir.
Shubunkin japon balığı, desenlerinde birçok renge sahip olabilir, bu da genellikle alaca japon balığı olarak anılmasına neden olmuştur. Bu renkler, tümü mavi bir arka plan üzerine yerleştirilmiş sarılar, turuncular, kırmızılar, kahverengiler, siyahlar, morlar, griler ve beyazları içerir. Mavi renk oldukça nadirdir, bu da shubunkin balığını daha değerli bir akvaryum balığı yapar.
Seçici olmadıkları ve sunulanları kolayca yiyebilecekleri için bakımı kolay bir balıktır. Aktif ve güçlü yüzücülerdir. Ayrıca çok sosyaldirler ve bir topluluk içinde gelişirler. Yeni başlayanlar için önerilen bir türdür.
Doğal Yaşam Alanı
Shubunkin japon balığı 1900’lerde Japonya’da geliştirilmiştir. Bugün, evcilleştirilmiş akvaryum balığı olarak dünya çapında dağıtılmaktadır.
- Bilimsel Adı: Carassius auratus auratus
- Sosyal: Gruplar – Tek başına veya gruplar halinde tutulabilir.
Shubukin japon balığının özellikleri
Shubunkin japon balığı uzun, düz gövdeli bir akvaryum balığı çeşididir. Başı geniş ama kısadır ve gövdesi sırtından ve karnından çatallı kuyruk yüzgecinin (kuyruk yüzgeci) tabanına doğru düzgün bir şekilde incelir. Yüzgeçleri genellikle tamamen dik durur ve sırt yüzgecinin kenarı hafif iç bükeydir. Japon balıklarının ortalama ömrü 10-15 yıldır, ancak bakımlı japon balığı akvaryumlarında ve havuzlarında 20 yıl veya daha uzun süre yaşayabilirler.
Shubunkin japon balığı, yaygın japon balıklarından biraz daha küçüktür. İçinde tutulduğu ortam, evcil hayvanınızın tam potansiyel boyutuna, büyüyüp büyümeyeceği konusunda belirleyici bir faktördür. Ortalama 150 litrelik bir akvaryumda, iyi bakılırsa ve kalabalık değilse, yaklaşık 12,7 cm’e kadar büyüyeceklerdir. Daha büyük, kalabalık olmayan bir akvaryumda, genellikle yaklaşık 15 cm’e ulaşabilirler.
Shubunkin japon balığı desenlerinde birçok renge sahip olabilir. Bu renkler, tümü mavi bir arka plan üzerine yerleştirilmiş sarılar, portakallar, kırmızılar, kahverengiler, siyahlar, morlar, griler ve beyazları içerir. Mavi renk oldukça nadirdir, bu da shubunkin balığını daha değerli bir akvaryum balığı yapar.
- Balık boyutu – 45,72 cm. Shubunkin japon balığı için olası bir yetişkin boyutudur. Ancak son derece bakımlı büyük akvaryum veya göletlerde bu boyuta ulaşabilirler.
- Ömrü: 15 yıl – Ortalama Japon balıklarının ömrü 10-15 yıldır, ancak bakımlı japon balığı akvaryumlarında ve havuzlarında 20 yıl veya daha fazla yaşadıkları görülebilir.
Bakım Zorluğu
Shubunkin japon balığı su kalitesi ve sıcaklığı konusunda çok dikkat gerektirmez. Çevre güvenli olduğu ve akvaryum arkadaşları rekabetçi olmadığı sürece topluluk akvaryumlarında veya bir havuzda başarılı bir şekilde bakılabilirler.
Akvaryumda biyolojik filtrasyon sağlanmalıdır.
- Akvaryum Sağlamlığı: Çok Sert
- Deneyim Seviyesi: Başlangıç
Yiyecekler ve Beslenme
Hepçillerdir. Genellikle taze, dondurulmuş ve pul olan her türlü yiyecekle beslenebilirler. Shubunkin japon balığına bakmak için, onlara her gün yüksek kaliteli pul yem vererek iyi bir denge sağlanmalıdır. Tuzlu su karidesi (canlı veya donmuş), kan solucanları, su pireleri ile beslenebilirler. Canlı yiyeceklerde bulunabilecek parazitlerden ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaçınmak için, canlı yiyeceklerin aksine dondurularak kurutulmuş yiyecekleri beslemek genellikle daha iyidir.
- Beslenme Türü: Hepçil
- Pul Yiyecek: Evet
- Tablet / Pelet: Evet
- Canlı yiyecekler (balıklar, karidesler, solucanlar)
- Besleme Sıklığı: Günde birkaç besleme
Japon balıklarının kaç gün aç kalabileceğini öğrenmek istiyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Akvaryum
Bu akvaryum balıkları dayanıklıdır ve bakımlı bir akvaryumda tutulması kolaydır. Minimum akvaryum boyutu 60 litredir. Bu balıkları sağlıklı tutmak için haftalık düzenli olarak 1/4 ila 1/3 su değişimi şiddetle tavsiye edilir. Akvaryumdaki algleri azaltarak temiz tutmaya yardımcı olmak için salyangozlar eklenebilir.
Su Değişiklikleri: Haftalık – Japon balığı, diğer tatlı su balıklarının çoğundan daha fazla atık üretir. Bu nedenle daha sık su değişimi yapılmalıdır.
Balıklarınızı mutlu ve sağlıklı tutacak şekilde bir akvaryum kurmak, başarıya giden ilk adımdır. Akvaryumun şekli ve boyutu önemlidir ve içinde barındıracağınız akvaryum balığı sayısına bağlıdır. Bu balıklar çok fazla oksijene ihtiyaç duyar ve çok fazla atık üretir. İyi filtreleme, özellikle biyolojik filtreleme, akvaryumun su kalitesinin korunmasında çok yardımcıdır. Bir filtreleme sistemi; akvaryumu temiz tutarak japon balığının genel sağlığını koruyacak, tortuların, fazla yiyeceklerin ve atığın çoğunu ortadan kaldıracaktır.
- Japon balığı akvaryumu seçerken dikkate alınması gereken akvaryum parametreleri:
- Akvaryum Boyutu
60 litre, bir shubunkin japon balığının barındırılması için gereken minimum miktardır. İlk japon balığınız için 80-120 litrelik bir akvaryumla başlamak ve ardından her ilave japon balığı için akvaryum suyunu 40 lt artırmak en iyisidir. Balık başına büyük miktarda su sağlanması, atık miktarının seyreltilmesine ve ihtiyaç duyulan su değişikliği sayısının azaltılmasına yardımcı olacaktır. - Akvaryum Şekli
Her zaman maksimum yüzey alanı miktarını sağlayın. Geniş bir yüzey alanı, japon balığının oksijen kıtlığı yaşama olasılığını en aza indirir. Yüzey alanı akvaryumun şekline göre belirlenir. Örneğin, uzun bir akvaryum, daha fazla yüzme alanı ve oksijen sunar. Ortada geniş ve üste doğru dar olan oval veya yuvarlak akvaryumlar, yüzey alanını maksimize etmek için dolandan daha az doldurulabilir.
- Balık Büyüklüğü
Düzgün büyümeye izin vermek için, maksimum sayıdan daha az balık satın alın veya daha büyük bir akvaryum alın. Bodur büyüme ve diğer sağlık sorunlarını önlemek için akvaryumda aşırı balık stoğu yapmayın.
- Akvaryum Boyutu
Japon balığı bir soğuk su balığıdır ve suyu 18°-22°C sıcaklıkları arasındaki tutulmalıdır. Shubunkin japon balığı, en sert japon balığı türlerinden biridir ve günde sadece birkaç derece soğuduğu sürece, donma noktasının birkaç derece üzerindeki sıcaklıkları tolere edebilir. Hızlı bir sıcaklık düşüşü onları öldürebilir, bu nedenle çok soğuk bir iklimde yaşıyorsanız bir ısıtıcı almanız tavsiye edilir.
Balıklarınız için doğal ve rahat bir ortam yaratmaya yardımcı olmak için çakıllı bir alt tabaka sağlayın. Biraz dekor ekleyebilirsiniz, ancak tüm süslemelerin çıkıntılı noktalar veya keskin kenarlar olmadan düzgün olduğundan emin olun. Akvaryum bitkileri, japon balıkları için en iyi akvaryum dekor seçimidir ancak maalesef bu balıklar kazıcıdır. Sonuç olarak, canlı bitkileri kökünden sökebilirler.
Çoğu akvaryumda aydınlatma içeren bir kapak bulunur. Buharlaşmayı azalttığı için akvaryum için bir örtü tercih edilir ve zıplamaya eğilimli olmasalar da, bazen bazı akvaryum balıkları dışarı fırlayabilir. Japon balığı için aydınlatma gerekli değildir. Canlı bitkileriniz varsa aydınlatma yardımcı olacaktır.
- Alt Tabaka Türü: Orta büyüklükte bir çakıl en iyi sonucu verir.
- Aydınlatma İhtiyaçları: Orta – normal aydınlatma
- Sıcaklık: 18°C-22°C
- Üreme Sıcaklığı: – Vahşi doğada japon balığı, su sıcaklıkları yaklaşık 20°C’ye ulaştığında, ilkbaharda ortaya çıkar.
- Aralık ph: 6.0-8.0
- Sertlik Aralığı: 5-19 dGH
- Tuz: Bazen – Japon balığı tatlı su balığıdır, ancak hafif tuzlu su için biraz toleransları vardır. Herhangi bir tuzluluk oranı %10’un altında, 1.002’den daha düşük bir özgül ağırlıkta tutulmalıdır.
- Su Hareketi: Orta
- Su Bölgesi: Hepsi – Bu balıklar akvaryumun tüm alanlarında yüzer.
Davranış
Japon balıkları çok sosyal hayvanlardır ve toplu halde yaşarlar. Onlar sadece büyük bir topluluk balığı değil, aynı zamanda büyük çöpçülerdir. Japon balığı varken akvaryuma başka çöpçüleri veya diğer dip besleyicileri eklemeye gerek yoktur. Japon balıkları, tankta agresif veya karasal balıklar olmadığı sürece hem tatlı su hem de tropikal akvaryumlarda yaşayabilirler.
- Mizaç: Huzurlu
- Uyumluluk:
- Aynı türle : Uyumludur
- Barışçıl balık : Güvenli
- Yarı Agresif balık : Önerilmez
- Agresif : Önerilmez
- Karidesler, Yengeçler, Salyangozlar: Güvenli – agresif değil
- Bitkiler: Önerilmez – Japon balığı pek çok su bitkisini yiyecektir. Sürekli yiyecek arayışlarında, yemedikleri bitkileri kökünden sökebilirler.
Cinsiyet ayrımı
Genellikle erkek dişiden daha küçük ve daha incedir.
Üreme mevsimi boyunca, erkeğin solungaçları ve kafasında üreme tüberkülleri adı verilen beyaz benekler vardır. Dişi hamileyken daha şişman bir görünüme sahip olacaktır. Japon balıklarını gençken ve üreme mevsiminde değilken çiftleşmeleri imkansızdır.
Yetiştirme / Üreme
Shubunkin japon balığı doğru koşullarda kolayca yumurtlayabilir. Beş birey kadar küçük gruplar halinde yetiştirilebilirler ancak çok sosyal hayvanlardır ve daha büyük gruplar halinde de üreyebilirler. Japon balığının vahşi doğada ortaya çıkacağı tek zaman baharın geldiği zamandır. Onları akvaryumda üretmek için doğada bulunan koşulları taklit etmeniz gereklidir.
Yetiştirme Kolaylığı: Orta
En az 80 litrelik bir akvaryum sağlanmalıdır ve balıkların sağlıklı ve hastalıksız olduğundan emin olunmalıdır. Birçok yetiştirici, yumurtlamaya olan ilgilerini artırmaya yardımcı olmak için çiftleşmeden birkaç hafta önce erkekleri ve dişileri ayırır.
Yumurtlamayı tetiklemek için, sıcaklık yavaşça yaklaşık 11°C ‘ye düşürülür ve daha sonra yumurtlayana kadar günde 2°C oranında yavaşça ısıtılabilir. Yumurtlama genellikle sıcaklıklar 20°C ila 23°C arasında olduğunda başlar.
Bu süre zarfında canlı salamura karidesleri ve solucanlar gibi yüksek proteinli birçok yiyecekle beslenmeleri de yumurtlamayı tetikleyecektir. Günde üç kez küçük miktarlarda olmak üzere, aşırı beslenmemelilerdir.
Yenmemiş yemler dibe batarak suyu kirletirler. Bu nedenle yetiştirme akvaryumunun suyu günde yaklaşık %20’ye kadar değiştirilmelidir.
Yumurtlamadan önce sıcaklık arttıkça erkek, agresif olmayan bir şekilde dişiyi akvaryumun etrafında kovalayacaktır. Bu birkaç gün sürebilir ve balıklar renk olarak yoğunlaşır. Yumurtlama iki veya üç saat sürebilir ve bir balık 10.000’e kadar yumurta üretebilir.
Bu noktada ebeveynler bulabildikleri kadar yumurta yemeye başlayacaklar. Bu nedenle, yumurtlama tamamlandıktan sonra ebeveynleri yetiştirme akvaryumundan çıkarmak gerekir.
Döllenen yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 4 ila 7 gün içinde çatlayacaktır. Yeni yumurtadan çıkan japon balığını özel kızartma yiyeceklerini pul veya salamura karidesi yiyebilecek kadar büyüyene kadar besleyebilir veya çok küçük ezildiği sürece ebeveynleri beslerken kullandığınız yemleri sunabilirsiniz.
İlk başta, daha büyük balıklar tarafından daha iyi saklanmak ve yenilmemesi için yavrular koyu kahverengi veya siyah renktedir. Birkaç ay sonra yetişkin renklerine kavuşurlar ve yaklaşık 2,5 cm uzunluğa ulaştıklarında daha büyük balıkların yanına konabilirler.
Hastalık ve Bakımları
Uygun şekilde bakımı yapılan akvaryum veya havuzlarda, japon balığı hastalıkları büyük ölçüde önlenebilir. Yine de japon balığı hastalıkları meydana gelebilir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Japon balıkları dayanıklıdır ve zamanında tedavi edilirse çoğu tam bir iyileşme sağlar.
Tedavi için öncelikle hasta olan balık çakıl ve bitki içermeyen ayrı bir akvaryuma yerleştirilmeli ve sık su değişimi yapılmalıdır. Bununla birlikte, hastalık ana akvaryum içinde görülüyorsa, tedavileri orada yapmak en iyisidir. Tedavi sırasında herhangi bir ilaç kullanılacaksa kullanım talimatları okunup uygulanmalıdır. Bazı ilaçlar, faydalı bakterileri yok ederek su kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca karbon birçok ilacı absorbe ederek tedaviyi etkisiz hale getireceğinden, karbonu filtrasyon sisteminden çıkarmanız gerekebilir.
Japon balığı hastalıkları çoğunlukla diğer tatlı su balıklarını etkileyenlerle aynıdır ve japon balıklarının semptomları ve tedavisi de benzerdir. Başlıca balık hastalıkları türleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, parazitler ve beyaz benek hastalığı bulunur. Yaralanma, yetersiz beslenme veya kötü su koşullarının neden olduğu başka rahatsızlıklar da vardır.
En yaygın sorunlardan biri beyaz benek hastalığıdır. Bu hastalığın tanımlanması kolaydır çünkü balığınız üzerine tuz serpilmiş gibi görünür. Beyaz benek, diğer tek hücreli hastalıklar gibi kolayca tedavi edilebilmesine rağmen erken fark edilmezse ölümcül olabilir.
Dış parazitler de oldukça yaygındır, ancak tedavisi oldukça kolaydır ve tedavi edildiğinde genellikle ölümcül değildir. Bunlar, ağızlarının etrafında kancalar bulunan yaklaşık 1 mm uzunluğunda yassı kurtlar olan kurtları içerir. Balığın solungaçlarını veya vücudunu istila ederler. Diğer bir parazit türü, akvaryum balığının gövdesine tutunan, yaklaşık 5 mm uzunluğunda, düzleştirilmiş, akar benzeri kabuklular olan balık bitleridir. Son olarak, çapa kurtları balıktan çıkan iplere benzerler.
Bazı bakteriyel enfeksiyonlar, hızlı tedavi edilmezse ölümcül olan, böbreklerde enfeksiyon sebebiyle yaşanan şişkinliğe neden olur. Bu hastalık için mutlak bir tedavi yoktur ve ölümcül olabilir. Kuyruk/yüzgeç çürüğü de bakteriyel olabilir.
Yüzme kesesi hastalığı, balıkların anormal şekillerde yüzmesi ve dengesini sağlamada güçlük çekmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bunun nedenleri: kabızlık, yetersiz beslenme, fiziksel bir deformite veya parazitik enfeksiyon olabilir.
Diğer çeşitli rahatsızlıklar arasında, yetersiz beslenme, kötü su kalitesi ve kaba kullanım gibi çeşitli şeylerden kaynaklanabilen bulutlu göz hastalığı bulunur. Bakteriyel enfeksiyonlar gibi başka hastalıkların da sonucu olabilir. Kabızlık, iştahsızlık ve vücutta şişme ile belirti gösterir ve nedeni neredeyse her zaman beslenmedir.
Tüm bu hastalıkların her biri için ayrı ayrı tedaviler mevcuttur.